De eerste keer kamperen

De allereerste keer met je kind op vakantie. Help! Waar moet je beginnen? In dit artikel lees je handige tips, zodat je als gezin ontspannen op vakantie kunt gaan!

Bestemming uitkiezen

Je bent er uit dat jullie gaan kamperen, maar dan? Wanneer je geen ervaren kampeerder bent en je kind nog heel jong is, kan het verstandig zijn om het jezelf de eerste keer niet te moeilijk te maken. Kies voor een camping in Nederland, zodat de reistijd beperkt blijft. Er bestaan gelukkig heel veel kindvriendelijke familiecampings, die speciaal gericht zijn op gezinnen met jonge kinderen. Veel campings bieden naast kampeervelden ook accommodaties aan. Zo geniet je wel van de campingsfeer, maar heb je geen stress bij het opzetten en inrichten van de tent!

Inpakken en wegwezen

Bereid je bij het inpakken goed voor. Bekijk de weersvoorspelling, maar wie in Nederland blijft weet: het weer kan ook zomaar omslaan. Vergeet dus zeker geen warme trui en extra sokken mee te nemen! Ook de zwemspullen mogen niet ontbreken om een plons in het binnen- of buitenzwembad te maken. Denk ook aan praktische zaken zoals opladers, paspoorten, verzekeringspasjes en contant geld voor bijvoorbeeld een tolweg of parkeerautomaat.

Neem wat speelgoed mee voor je kind en vergeet zijn of haar favoriete knuffel niet! Neem voor jezelf een tijdschrift of boek mee voor wat ontspanning. Houden je partner en jij van spelletjes? Een pakje kaarten en yahtzee zijn voor velen herinneringen aan kamperen!

Heb je een accommodatie geboekt? Bekijk dan goed welke extra’s hier voor kinderen allemaal inbegrepen zijn. Een kinderbedje, beddengoed en kinderstoel zijn geen overbodige luxe. Vergeet ook niet te kijken of je zelf beddengoed, handdoeken en een keukensetje mee moet nemen.

Wanneer je alles daadwerkelijk gaat inpakken is het niet handig als je ook de hele tijd op je kind moet letten. Maak van te voren een lijst met wat je allemaal mee moet nemen. Spreek af met je partner wie inpakt terwijl de ander voor jullie kind zorgt of regel een oppas waar je kind een dagje mag gaan spelen. Zo kun je in alle rust inpakken en vergeet je niks!

Onderweg

Eindelijk is het dan zover! Op naar de camping! Bekijk vlak voor vertrek of er files of werkzaamheden zijn en stem eventueel je route hier op af. Weetje niet precies hoe je moet rijden? Dan biedt de navigatie een uitkomst! Wanneer je lang in de auto moet zitten is het verstandig om regelmatig even te stoppen. Even de benen strekken, naar het toilet en wat eten en drinken, zodat de reis weer vol energie voorgezet kan worden. Zorg onderweg ook voor voldoende vermaak, zodat je kind niet vervelend is. Denk hierbij aan een boekje, een gezellige kinder-cd of misschien heb je wel een draagbare dvd-speler voor in de auto.

Ziek, wat nu?

Het is niet leuk om over na te denken, maar ook op vakantie kan het helaas gebeuren dat je kind ziek wordt! Neem voor de zekerheid kinderparacetamol, zetpillen, pleisters en ontsmettingsmiddel mee. Is het ernstig? De EHBO-post op de camping is er niet voor niets. Ook kun je altijd informeren welke dokter je in de buurt kunt bellen, mocht je het niet vertrouwen. Bij ernstige allergieën en aandoeningen doe je er verstandig aan om dit tijdig te melden. Denk bijvoorbeeld aan een pinda-allergie wanneer je ergens gaat eten. Neem ook altijd de juiste antimiddelen mee!

En bovenal, vergeet niet samen te genieten van jullie eerste kampeervakantie als gezin!